Kuchnia wietnamska

Kojarzy sie z Fast-Food'em a prawda jest inna; jest znakomita.

Położenie geograficzne Wietnamu, a także historia kraju i jego kultura, maja odzwierciedlenie w tutejszej kuchni która dzieli się na 3 duże regiony ze stolicami w Hanoi, Hue i Sajgonie. Wietnamska kuchnia, choć niejednolita w tych regionach , ma trzy rzeczy wspólne:

  • Ryż, jak w całej Azji Południowo-Wschodniej.
  • Makaron – fasolowy, ryżowy, sojowy.
  • Surówki: do każdego posiłku podaje się surówki i sałatki z ziół i warzyw.

Kuchnie regionalne Wietnamu różnią się między sobą z uwagi na klimat i dostępność produktów. Kuchnia północy jest bardziej łagodna, ale też bardziej treściwa. Spożywa się tutaj więcej mięsa, ryb i skorupiaków. Północny Wietnam słynie także z wielu dań, które stały się wizytówką całego kraju, np. z treściwej zupy pho – rodzaj rosołu z gotowaną lub duszoną wołowiną, kurczakiem lub pulpetami z mielonego mięsa, z makaronem ryżowym i dużą ilością zieleniny, szczypiorkiem, świeżą kolendrą, miętą, kiełkami bambusa, czosnkiem, chilli, dodatki mogą być najróżniejsze. Zupy pho jada się na śniadanie, obiad i kolację. Koszt Pho w “chodnikowej” knajpce: 30000 – 40000 dongów czyli od 1,5 do 2 $.

Kuchnia centralnego Wietnamu jest ostrzejsza i bardziej kolorowa od pozostałych.  Niezwykle istotny jest sposób podania i wygląd dań, mający cesarskie źródła.

Południe słynie z używania większej ilości warzyw, ryb i owoców. Dania z południa są też słodsze od tych z innych regionów, a to za sprawą chętnie mleczka lub śmietanki kokosowej i cukru trzcinowego.

Generalnie Wietnamczycy lubią, kiedy na stole stoi wiele malutkich potraw. Do popularnych składników zalicza się sos rybny, sos sojowy, sok z limonek i trawę cytrynową.
Do typowych dań kuchni wietnamskiej zalicza się oczywiście słynne sajgonki serwowane na ciepło lub zimno z rozmaitymi farszami. Sajgonki je się palcami, a często komponuje się je samemu przy stole, np. kładzie się kawałek grillowanej ryby na papier ryżowy, do tego dokłada zieleninę i zawija. Takie gotowe, własnoręcznie zrobione sajgonki macza się w sosie, np. z orzeszkami i chilli.

W Wietnamie jest ogromny wybór owoców – mango, banany (dużo mniejsze od naszych i słodsze), kokosy, papaja, mangustin, pomelo, liczi, rambutan, jackfruit, owoc smoczy.

 

Ryba z Mekongu,
czyli Gurami Olbrzymi, zwany Ryba Słoń, nie skrobie się jej z łusek, a po wrzuceniu na głęboki olej łuski się smażą. Są chrupiące o wspaniałej konsystencji. Ryba ma znakomity smak, nie ma nic podobnego na świecie.
Gotową rybę wstawia się w specjalny stojak, tak aby podawana była na pionowo, aby można było również delektować sie jej wyglądem.
Do ryby podajemy sos rybno-imbirowy; sos rybny, plasterki imbiru, sos sojowy, cukier, zielona cebulka, ziarna sezamu, kilka kropel limonki i woda.
Tego dania nie znajdziemy nigdzie poza deltą Mekongu. Nazwa tej potrawy to “ucho słonia”.
Jest podawana na lunch, podczas wycieczki do delty Mekongu, organizowanej przez biuro Peter Pan Travel Asia.

Tropikalne owoce, których trzeba koniecznie spróbować w podróży

RAMBUTAN Miąższ rambutanu jest biały, soczysty i słodki – smak zależy jednak od odmiany.Rambutan jest bogaty w witaminę B12 i witaminę C. MANGO Żółte wietnamskie mango jest bardzo smaczne, słodziutkie i specyficznym aromacie. Takiego nie spotkamy w Europie. Duża zawartość witamin C i E. DRAGON FRUIT Pitaja – smoczy owoc Wygląda bardzo oryginalnie i dobrze smakuje. Jest soczysty, lekko kwaskowy. Najlepiej smakuje schłodzony. Pitaja jest bogata w fosfor i wapń, oraz witaminy B, C, E.

Pho Soup
Zupa Pho – cena w “chodnikowej” restauracji ok. 1,5 $. Proszę zwrócić uwagę, ze łyżka, dla wygody, leży po prawej (praworęczny) a pałeczki – tylko dla noodli – po lewej = tylko pomagają dokładać na łyżkę. Pałeczkami je się tylko makaron i wtedy pomaga łyżka.